De kans dat jij met enige regelmaat de auto pakt om naar het werk toe te gaan is natuurlijk enorm groot. In Nederland rijden er dagelijks miljoenen auto’s op de weg. Niet zo gek dus, dat het één van de meest gebruikte vervoersmiddelen ter wereld is.

Ondanks het feit dat er steeds meer elektrische auto’s (waaronder heel wat Tesla’s!) op de markt komen, is dit nog lang niet voor iedereen weggelegd. Dus voorlopig staat een groot deel van de autorijders de komende jaren periodiek aan de pomp om te tanken. De prijzen van benzine zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Toch heeft dit ons er niet van weerhouden om minder te gaan rijden. Toch zijn er tal van verschillende manieren waardoor jij een stuk zuiniger en dus voordeliger kunt rijden. Deze 3 zaken helpen je hierbij

brandstofverbruik snelheid1. Snelheid

Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Ondanks dat de meesten zich dit ter degen realiseert, weten velen niet wat voor enorme impact een aantal kilometer per uur harder rijden heeft op het verbruik van de benzine. Zo is het verbruik bij 130 kilometer per uur ten opzichte van 100 kilometer per uur maar liefst 25 procent. Je kunt je dus voorstellen wat het effect is wanneer jij 5 dagen per week via de snelweg naar je werk rijdt. Door goed op je snelheid te letten, zal dit het verbruik van je benzine positief ten goede komen.

2. Bandenspanning

Waar de nieuwste auto’s zijn uitgerust met een sensor die de bandenspanning in de gaten houdt, is dit bij de oudere auto’s jammer genoeg niet het geval. Het is dus belangrijk dat je dit periodiek zelf doet. Bij voorkeur iedere 6 tot 8 weken. Wanneer je banden namelijk niet voldoende lucht bevatten, dan zal dit zorgen voor een hoger brandstofgebruik. Dit komt doordat de weerstand op de banden een stuk groter is, dan wanneer er voldoende lucht in de banden zit. Wanneer je bandenspanning te laag is, kan dit tot zelfs wel zorgen voor 5 procent meer brandstofverbruik. Op deze website kan je alles leren over bandenspanning!

brandstof verbruik schakelen3. Schakelen

Het is natuurlijk ontzettend stoer om voor het stoplicht door te trekken in een lage versnelling. Toch is dit absoluut niet aan te raden. Gemiddeld is het aan te raden om te schakelen wanneer je auto op ongeveer 2000 toeren zit. Des te lager het aantal toeren, des te lager het brandstofverbruik. Zorg er dus voor dat je hier rekening mee houdt, want het kan je tot wel enkele procenten brandstof schelen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er tal van zaken die je eenvoudig zelf kunt doen om je brandstofverbruik tot het minimum te beperken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog verschillende mogelijkheden die je kunnen helpen het brandstofverbruik te beperken, zeker nu E10 tanken alleen maar duurder wordt met de oorlog in Oekraïne. Het onderhoud van je auto is er daar bijvoorbeeld ook één van. Daarnaast is het ook verstandig, indien je de mogelijkheid hebt, eens één of meerdere keren per week de fiets te pakken om naar je werk te gaan. Niet alleen een stuk beter voor het milieu en ook voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid.