De kans dat wanneer jij een Apple iPhone in je bezit hebt je wel eens hebt gehoord van Apple Carplay is aannemelijk. Dit is een systeem, wat speciaal is ontwikkeld door Apple, zodat jij je mobiele telefoon en dus apps rechtstreeks kunt bedienen vanaf het systeem in je auto. Zo hoef je dus niet je telefoon te pakken wanneer je iemand wilt bellen, maar ook het afspelen van muziek kan met één druk op de knop van je scherm. Kortom, een absolute aanrader dus! De meeste nieuwe auto’s zijn in principe uitgerust met dit systeem, het is niet alleen een stuk makkelijker, maar tevens ook veel veiliger. Zo kun je je ogen op de weg houden en raak je niet afgeleid door een berichtje die je op je telefoon binnenkrijgt.

Apple Carplay Porsche TaycanVoordelen van Apple Carplay

Eén van de grote voordelen van het systeem, is dat het volledig automatisch werkt. Wanneer jij je telefoon eenmaal hebt ingesteld, zal het systeem deze direct detecteren wanneer jij in de auto stapt. Deze functionaliteit is dus vooral handig wanneer jij dagelijks de nodige uren in de auto doorbrengt. Je kunt dan eenvoudige enkele telefoontje tussendoor plegen, zonder dat je hiervoor je telefoon in je handen hoeft te nemen.

Met het bedieningspaneel in je auto, kun je eenvoudig navigeren naar de gewenste app, om vervolgens een actie uit te voeren. Daarnaast werkt het systeem in de meeste nieuwe auto’s volledig draadloos. Is dit niet het geval, dan hoef je enkel even de kabel in te pluggen.

Nadelen van Apple Carplay

Naast de enorme voordelen die dit systeem biedt, zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan dit systeem. Het is dus vooral belangrijk dat je voor jezelf de afweging maakt of het iets voor je is. De kosten voor Apple Carplay kunnen namelijk flink in de papieren lopen. Wanneer jouw auto hier niet mee is uitgerust, dan kunnen de kosten voor het installeren van het systeem oplopen tot zelfs wel enkele duizenden euro’s.

Daarnaast zal je ook afscheid moeten nemen van je huidige systeem, met als gevolg dat er bepaalde zaken niet meer toegankelijk zijn. Ook zijn niet alle apps die jij op je telefoon hebt staan beschikbaar middels dit systeem. Natuurlijk zijn apps van videostreamingdiensten als de Netflix App of je ViaPlay app etc geblokkeerd – maar dat kan je bij Android makkelijker onblokkeren – Apple houdt daar de touwtjes stevig in handen!

Is het de moeite waard?

Nu je zowel voor- als nadelen inzichtelijk hebt, is het aan jezelf de afweging te maken of het de moeite waard is ja of nee. Wanneer het standaard zit ingebouwd, dan is dit natuurlijk mooi meegenomen, maar is dit niet het geval, dan zal je de eventuele meerprijs die het vertegenwoordigd moeten afwegen tegen de voordelen die je ervan hebt. Gebruik jij het namelijk enkel en alleen voor het bellen, dan zijn er ook andere manieren om eenvoudig via je auto te kunnen telefoneren. Hetzelfde geldt in principe voor het luisteren naar muziek. Ook nieuwe auto’s die niet standaard zijn uitgerust met Apple Carplay zijn voorzien van een eigen modern systeem waar ontzettend veel op mogelijk is, dus bepaal voor jezelf goed wat jij belangrijk vindt en maak op basis daarvan een keuze.