Voor wie met enige regelmaat de Formule 1 volgt, zal zien dat de technieken zich elkaar in razend tempo opvolgen. Dagelijks zijn tientallen engineers bezig met het zuiniger rijden, ontwikkelen van betere banden en het verbeteren van de veiligheid. Maar wat is nu het grote voordeel van de ontwikkelingen op dit vlak, merken wij hier als ‘normale’ bestuurder op lange termijn ook iets van in onze eigen auto? Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn, dat alle gerenommeerde grote automerken deze technologieën niet zouden toepassen in de productie van nieuwe auto’s. Maar wat merken wij hier nu eigenlijk van en op welke manier wordt dit toegepast?
Inhoudsopgave
De kenmerken van een Formule 1 auto
Dat ze ontzettend snel zijn, dat weten we natuurlijk wel, toch zijn er wel degelijk verschillende zaken die kunnen bijdragen aan het verbeteren van onze eigen auto. Het grootste belang van een Formule 1 auto is immer dat ze zo efficiënt mogelijk zijn. Dat betekent, dat uit iedere liter brandstof die wordt verbruikt, het maximale wordt gehaald. Als we dit afzetten tegen onze eigen auto’s, dan is dit natuurlijk een stuk minder van belang.
Uiteraard willen we allemaal zo zuinig mogelijk rijden, maar het maximale als het om snelheid gaat uit een liter benzine halen, dat is natuurlijk niet aan de orde.
Veiligheid
Als we kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, dan heeft de formule 1 deze zeker verbeterd. Waar tot enkele tientallen jaren geleden flinke ongelukken met desastreuze gevolgen op het circuit gebeurde, is de veiligheid enorm aangescherpt. Niet alleen op het circuit zelf, maar ook in de wagens. Een goed voorbeeld van het gebruik van techniek en materialen van de Formule 1 in de ‘normale’ auto is de BMW i3.
Formule 1 wagens worden gemaakt van hypermoderne koolstofvezels. Deze zorgen voor een laag gewicht en dus een efficiënter verbruik qua brandstof. Door de BMW i3 te voorzien van een carrosserie van koolstofvezel, hebben ze de actieradius met tot wel 25 procent kunnen vergroten.
Hoe draagt de Formule 1 bij aan innovatie
Dat de Formule 1 geen jaar hetzelfde is, dat is natuurlijk geen geheim. Iedere dag werken er tal van mensen aan het ontwikkelen van de nieuwste systemen om de auto nog veiliger en sneller te maken. Maar of dit ook daadwerkelijk z’n voordelen heeft voor de ‘normale’ auto, dat valt nog maar te bezien. De belangen in de Formule 1 zijn immers heel anders dan op het normale asfalt. Zo is aerodynamica voor een normale auto een stuk minder belangrijk, dan wanneer het gaat om een Formule 1 wagen.
Waar op het circuit iedere seconden telt, kunnen we in het normale leven prima enkele seconden wachten. Wat we zien, is dat er op bepaalde vlakken wel degelijk technieken zijn die doordruppelen in de personenauto’s die vandaag de dag van de band af komen rollen, maar dat de echte ontwikkeling vaak door de grote merken zelf worden ontwikkeld. Natuurlijk niet heel gek, te bedenken dat alleen BMW en Audi samen al ruim 5.000 mensen op de afdeling R&D hebben zitten.