Dat onze auto tegenwoordig is voorzien van allerlei hypermoderne technieken, is natuurlijk niet zo vreemd. Mede hierdoor kunnen we ook heel eenvoudig met de juiste apparatuur onze eigen auto thuis uitlezen. Waar het voor velen een hele uitdaging lijkt, is dit absoluut niet het geval. Om je een idee te geven hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen en waar je op moet letten, hebben we in dit artikel een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo kun je ook zelf eenvoudig en snel thuis voor je deur met je juiste apparatuur exact achterhalen wat er met je auto aan de hand is. Waar wat heb je nu exact nodig wanneer jij je auto zelf wilt uitlezen?

boordcomputer van je auto uitlezenOBD

Het allereerst wat je moet weten, is dat je een auto kunt uitlezen via de zogeheten OBD stekker. OBD is de afkorting voor On Board Diagnostics. Via deze stekker heb je toegang tot de software die in je auto is geprogrammeerd. Deze poort wordt gebruikt om je auto te kunnen uitlezen, zodat eventuele storingen kunnen worden opgespoord en waar nodig te worden gereset. Dit is ook tevens de poort die jij gebruik, wanneer jij je auto zelf wilt uitlezen. Op deze pagina bij Techgeek kan je enkele goede OBD auto uitleesapparaten terugvinden. Zeker interessant.

Wat wil je uitlezen?

De kans dat jij je auto graag wilt uitlezen omdat je het idee hebt dat er foutcodes aanwezig zijn, is relatief groot. Wanneer je het idee hebt dat er iets aan de hand is met je auto, kun je door hem uit te lezen verschillende codes achterhalen. Met deze codes kun je vervolgens eenvoudig achterhalen in welke hoek je het moet zoeken. Het kan heel goed zijn dat dit niet direct leidt tot de oplossing, maar het geeft je wel een goed beeld van wat er eventueel aan de hand kan zijn met je auto.

Hoe wil je de auto uitlezen?

Wanneer je een auto wilt uitlezen, dan heb je hiervoor de juiste apparatuur nodig. Afhankelijk van het merk, typenummer en soort besturingssysteem kun je bepalen op welke manier je aan de slag wilt gaan. Dit kun je doen op twee verschillende manieren. De eerste manier, die tevens ook vaak het meest wordt gebruikt door garages, is met een OBD scanner. Je hoeft enkel de scanner aan de sluiten op de stekker in de auto en je kunt zelfs zonder kennis direct aan de slag. De andere manier is door middel van een Diagnose Interface. Op deze manier wordt de auto aangesloten op een computer. Dit is vooral handig, wanneer je meerdere auto’s wilt uitlezen en de daaruit voortkomende diagnoses wilt opslaan.

Is het uitlezen van een auto veilig?

Het grote voordeel aan het uitlezen van een auto, is dat er in principe niets fout kan gaan. Op het verkeerd aansluiten van de stekker na, kun je in de basis met het uitlezen van de auto geen schade aanbrengen aan eventuele software of andere systemen die op de auto zijn geïnstalleerd. Je kunt dus geen essentiële zaken verwijderen, het enige wat wel kan, is bijvoorbeeld het verwijderen van een foutcode, zodat het lampje op je dashboard niet meer brandt.