Ben je toe aan een nieuwe auto, maar heb je niet direct voldoende geld liggen om dit ook daadwerkelijk te kunnen bekostigen? Dan kan het misschien verleidelijk zijn om geld te lenen voor het kopen van een auto. Toch kan het lenen van geld ontzettend gevaarlijk zijn, want je bent immers verplicht dit geld binnen een vastgestelde periode inclusief rente netjes terug te betalen. Doe je dit niet, dan kan dit tot vervelende gevolgen leiden. Ook is er natuurlijk altijd een risico dat je een ongeluk krijgt. Nu zal de verzekering doorgaans een groot deel van de schade vergoeden, maar dien je de overige gemaakte kosten toch echt zelf nog te betalen.

Waarom geld lenen voor een nieuwe of andere auto?

Helaas is niet iedereen in de bevoorrechte positie, dat ze van de één op de andere dag enkele duizenden euro’s kunnen uitgeven aan de aanschaf van een nieuwe of andere auto. Toch kan het heel goed zijn dat je geen andere keus hebt dan simpelweg geld te lenen voor de aanschaf van een andere auto. Het is namelijk heel goed mogelijk, dat jij volledig afhankelijk bent van je auto voor bijvoorbeeld je werk of gezin. De kans dat jij dus zo snel mogelijk over een andere auto moet beschikken is dus vrij groot.

autolening gevarenVoordelen

Wanneer je een auto aanschaft met geld dat je hebt geleend, dan heeft dit als voordeel dat de auto direct jouw eigendom is. Wanneer je dan na enkele jaren je auto weer verkoopt, dan zal de restwaarde volledig van jouw zijn. Wel kan het verstandig zijn, dat wanneer je nog een restschuld op je lening hebt, deze eventueel te voldoen. Daarnaast kun je je lening op geheel eigen tempo aflossen, tegen een vast bedrag per maand. Zo weet je zeker dat je iedere maand betaald, wat je ook daadwerkelijk kunt missen.

Heb je een financiële meevaller, dan kun je er ook altijd voor kiezen om je volledige lening of een deel eventueel vroegtijdig af te lossen. Dit scheelt je een hoop extra geld wat je nu betaald aan rente. Let echter wel goed op, dat je geldverstrekker dit ook daadwerkelijk boetevrij faciliteert – meer daarover kan je op deze pagina terugvinden.

Belangrijk om te weten

Wanneer je geld leent, dan dien je dit natuurlijk keurig in overeenstemming met afspraak af te lossen. Je bent immers een financiële verplichting aangegaan. Dat jij ervoor kiest hier een auto voor aan te schaffen, dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Wel is het goed je te realiseren, dat een auto op het moment dat je de showroom uitrijdt direct enkele procenten minder waard is. Zorg er daarnaast ook voor dat je voordat je een lening aangaat voor een dure auto, je je huidige financiële situatie goed in kaart hebt gebracht. Ook eventuele toekomstige veranderingen dien je hierin mee te nemen. Besluit je namelijk om te gaan voor gezinsuitbreiding, dan zal dit impact hebben op je maximaal te besteden budget iedere maand. Zorg er dus voor dat je voor jezelf alle inkomsten en uitgaven op een rijtje zet, zodat je inzichtelijk hebt wat er financieel eventueel mogelijk is.