Wanneer je graag je auto wilt uittesten op het circuit, dan zijn er twee verschillende mogelijkheden waarop je dit kunt doen. De ‘open pitlane’ is de meest voorkomende. Bij een circuitdag worden de voertuigen opgesplitst in 3 of 4 groepen, waarbij elke groep 15 of 20 minuten per uur de baan op gaat. Over het algemeen blijft de tijd die elke groep per uur krijgt gedurende de hele dag hetzelfde. Als je groep bijvoorbeeld om 09:00-09:20 vertrekt, zal de volgende sessie om 10:00-10:20 zijn, enzovoort.
Waarom deelnemen aan een open pitlane trackday?
Trackdays zijn de perfecte plek om je voertuigbeheersing en rijvaardigheid te verbeteren. Men kan het gedrag van het voertuig op deze manier op allerlei verschillende manieren uittesten. De kennis en ervaring die je op de circuitdag opdoet, heeft vaak een positieve invloed op je verkeersveiligheid. Trackdays zijn tegenwoordig op bijna ieder circuit beschikbaar. De meest voorkomende vereisten voor deelname zijn een rijbewijs en het betalen van een toegangsticket. Meestal is de minimumleeftijd voor een deelnemer 16 jaar.
Wat zijn de kosten?
Rijden op het circuit kan duur zijn, maar dat hoeft niet. Door verstandig om te gaan met uw apparatuur en alleen deel te nemen aan de juiste activiteiten, kun je op veel manieren geld besparen. Voor een trackday moet je rekening houden met een aantal verschillende kosten die direct en soms pas achteraf zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de ticketprijs om een circuit dag bij te wonen, maar ook aan bijkomende kosten zoals slijtage, brandstof en eventueel eten en drinken.
Welke auto gebruik je?
Sommige auto-onderdelen zijn duurder en slijten sneller zoals de banden en de remmen. De gouden regel van circuit rijden met de Honda S2000 is: hoe lichter de auto, hoe lager de kosten van banden- en remslijtage. Dus als je in het weekend uitsluitend een fun-auto koopt en af en toe het circuit bezoekt, focus je dan niet op het aantal pk’s van de auto, maar op het gewicht. Een lichtere auto heeft bijvoorbeeld ook minder vermogen nodig dan een zwaardere auto om dezelfde prestaties te behalen. Lichte voertuigen remmen sneller, zijn wendbaarder, de banden zullen minder snel slijten en zijn doorgaans zuiniger in verbruik.
Onderhoud na de tijd
Iets wat je die dag niet per se direct zult merken, zijn de kosten van slijtage. Houd er rekening mee dat banden sneller slijten bij hoge belasting. Als je met normale straatbanden rijdt, zullen ze zeer snel slijten als ze warm worden. Een belangrijke tip is om de auto altijd voldoende tijd te geven om af te koelen. Dus bijvoorbeeld 1 of 2 rondjes langzaam, dan 1 of 2 rondjes snel, dan 1 of 2 rondjes langzaam. Zo raken je banden nooit oververhit en verleng je de levensduur aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor de remblokken. Als ze te warm worden, kunnen de schijven kromtrekken of kunnen de remblokken door oververhitting als sneeuw voor de zon smelten. Geef je auto dus de kans om na een paar snelle ronden voldoende af te koelen. Zorg ervoor dat je een extra ronde rijdt en langzamer rijdt op de baan voordat je de pits weer ingaat.